Underhåll av hus och lägenhet

Det är många som älskar att renovera och att hålla på hemma i sin bostad, det kan vara att renovera en lägenhet eller om man har ett hus så kan de vara små pyssel mest hela tiden. Det gäller att man håller efter och ser till så att allt är som det ska med sin bostad.

Hus

Ett hus kräver sitt underhåll, det är det ingen tvekan om. Om man skaffar sig ett hus så behöver man inte gå sysslolös om man inte lejer bort allt vill säga. Vissa saker kan man inte göra själv så det bli naturligt att ta in hantverkare, exempelvis rörmokare som ordnar med vatten och avlopp eller elektriker som drar el. Mycket annat kan man kanske lösa själv.

Är man något så när händig så brukar man kunna fixa mycket med huset, allt från att gräva runt huset och dränera till att snickra i allmänhet. Det kan vara fråga om att byta ut vindskivor eller fixa med hängrännor. Det är mycket som kan åtgärdas på ett hus om det inte är gjort något sedan tidigare.

Vill man veta alla olika delar som kan och bör underhållas kan man ta sig en titt på underhållsskolan på Villaägarna. I hela 43 olika artiklar gå de igenom alla möjliga delar av huset som förr eller senare kan behöva underhåll. Detta är en bra utgångspunkt för nya husägare, och är det något man behöver tackla kan man sedan fördjupa sig mer i just det ämnet med hjälp av enkla sökningar på nätet.

Lägenhet

Om man äger en bostadsrätt så finns det en bostadsrättsförening som bestämmer vad du kan och får göra inne i lägenheten. Tapetsera och måla brukar vara helt upp till dig som lägenhetsägare. Det yttre som med fasad och fönster brukar fattas beslut om på årsstämman som föreningen har.

Detaljer som rör alla medlemmar blir oftast beslut tagen genom att rösta då föreningen har sin årliga stämma. Har man något som man vill ta upp så får man kontakta styrelsen i den bostadsrättsförening man är med i. Om det berör fler än dig själv så går frågan vidare till årsstämman.

Man brukar säga att allt som är synligt i lägenheten är ägarens ansvar att sköta. Men så länge det som behöver underhållas sitter i väggen eller under golvet har bostadsrättsföreningen det slutgiltiga ansvaret. Allt detta ska finnas förtydligad i föreningens stadgar och det är bara att ta kontakt med dem om man vill läsa exakt vad det är som gäller.