Mastec ökar produktiviteten

Effektivitet och produktivitet är två av de viktigaste egenskaperna i en fabrik. Detta är något som den småländska industrikoncernen Mastec har förstått. De har därför tagit beslutet att öka effektiviteten i sin produktion och på så sätt förbättra koncernen genom att investera i Axxos OEE.

Affären som Mastec och Axxos skakat hand på är ett ramavtal som omfattar både enheter i Kina och Sverige som ingår i Mastec-koncernen. Det störningsuppföljningssystem som tillämpas är idag igång på tre fabriker i södra Sverige men ytterligare installationer ska utföras i framtiden för att öka Mastecs produktivitet. Genom en central installation av Axxos OEE kan Mastec nu följa produktionsläget och utnyttjandet av maskinerna live på övergripande nivå, vilket är en stor fördel för företaget.

Mastec valde att först installera Axxos OEE på sin Ulricehamn-anläggning. De positiva resultaten dröjde inte med att visa sig, vilket ledde till att man beslutade sig för att mer än gärna ta systemet i användning på alla anläggningar. Lösningen blev kostnadseffektiv ur både IT- och införandeperspektiv enligt Jonas Johansson vid Mastec.

Mäter inte människor – utan maskiner

Lars-Erik Larsson, Site manager vid Mastec, säger att de tack vare Axxos OEE har fått ett nytt fokus på operatörsunderhåll eftersom personalen kan se kopplingen mellan siffror och att maskinen går tydligare. Med hjälp av Axxos OEE har Mastec alltså inte bara förbättrat sin effektivitet och produktivitet, utan också fått en mycket bättre överblick över hur väl de utnyttjar sina maskiner. Samtidigt betonar Lars-Erik Larsson att det är maskinerna som mäts och inte människorna, vilket inte bara har fått organisationen att gro utan det har även fått medarbetarna att utvecklas. De tycks med glädje ha accepterat det nya systemet.