Höga Kusten bron

Vi i Sverige kan stoltsera med en av världens största hängbroar, nämligen Höga Kusten bron. Att den byggt i Norrland är stort med tanke på det geografiska läget och de låga temperaturerna vintertid som kontras med relativt höga temperaturer sommartid vilka gör stora påfrestningar på konstruktionen. Själva bygget var en stor process och det gjordes ett betydande utredningsarbete innan bygget sattes igång.

Bygget av Höga Kusten bron började 1997 och idag är det ett otroligt mästerverk att beskåda. Bron sträcker sig över den 1400 meter breda Ångermanälven och bron är bara 70 meter kortare än Golden Gate bron i San Francisco. Vägbanan över Ångermanälven är hela 1800 meter lång och hålls uppe av två pyloner på hela 180 meters höjd vardera. Dessa pyloner bär 6,5 decimeter tjocka huvudkablar som är tillverkade av 11300 parallellt dragna 5 millimeter tjocka ståltrådar. Eftersom bron är en hängbro så kan den svänga upp till en meter i sidled i hårda vindar. Bron är verkligen en fröjd för ögat att beskåda och den har utgjort ett vackert landmärke som utgör början av Höga Kusten.

Höga Kusten bron

Mannen bakom bygget är Peo Halvardsson. Han har en gedigen erfarenhet av byggen och började sin karriär på Skanska. Till en början fanns inga tankar på brobyggen för Peo och det var efter examen i Luleå som Skanska erbjöd honom jobb som biträdande arbetsledare, för just bygget av Höga Kusten bron. De arbetsuppgifter Peo då hade var att leda det arbetslag som pyloner och monterade alla hängkablar.

Höga Kusten bron är verkligen ett bygge att stoltsera över.